Pitanje broj jedan: Da li ste ikada čuli za protein od konoplje? Verovatno niste, ni ne krivimo vas, do skoro je potražnja za ovom namirnicom bila jako mala, ali se to u poslednje vreme promenilo. Ne samo da se potražnja povećala, nego i svest ljudi o konoplji. E sad, šta je zapravo konopljin protein? Kako se dobija? Zašto je on zdrav? Na sva ova pitanja odgovaramo brzo i jednostavno u tekstu ispod!
Kako zalazimo dublje u 21. vek tako se ljudi sve više odlučuju na neku vrstu promene od uobičajenog. Na šta sad mislimo? Pa na primer, danas umesto obične kafe možete popiti onu bez kofeina ili umesto kravljeg mleka vi popijete sojino mleko. Obične cigarete su zamenjene električnim, a kao suprotnost klasičnoj ishrani danas postoji veganska i vegeterijanska. Tako i umesto proteina od surutke, koji je trenutno najzastupljeniji, kao alternativa pojavio se protein od konoplje!
Protein od konoplje se dobija od semena biljke konoplje. U sebi ne sadrži THC (psihoaktivno jedinjenje) i predstavlja odličan izvor biljnih proteina! Dobija se tako što se iz semena iscedi svo ulje i ono što ostane se dalje melje u prah različitih tekstura i finoće. Najveća prednost mu je definitivno to što se ovaj protein smatra kompletnim u smislu da prirodno poseduje svih 9 esencijalnih masnih kiselina! Takođe je prepun vlaknima, mineralima i vitaminima. Može se kombinovati u skoro svakom jelu, od hleba do bilo kakvog šejka ili smutija i poseduje fin orašast ukus (koji malo vuče na zemlju, al na vama je da procenite :D)
Kao što smo već pomenuli, protein od konoplje poseduje svih 9 esencijalnih amino kiselina koji su neophodne našem telu da bi normalno funkcionisalo.
Esencijalne amino kiseline su kiseline koje naše telo ne može da stvori samo od sebe, već ih je neophodno unositi putem hrane.
U svom sastavu poseduje jedinstvenu i moćnu kombinaciju 2 proteina - Albumin i Edestin. Edestin je poseban tip proteina jer nema samo gradivnu ulogu, već i doprinosi pravilnom funkcionisanju našeg organizma. Koristi se pri izgradnji antitela, što dalje ojačava naš imuni sistem, hormona, raznih enzima i hemoglobina. Za razliku od ostalih proteina na biljnoj bazi, konopljin protein ima visok procenat svarljivosti – čak 86%, što znači da ga mi skoro potpuno možemo iskoristiti pri procesu varenja.
Spada u grupu nemasnih biljnih proteina jer sadrži mali procenat masnoće u sebi. I to malo masnoće što ima se sastoji od polinezasićenih masnih kiselina, tj Omega 3 i Omega 6. Ovo su ujedno i najvažnije masne kiseline u našoj ishrani jer doprinose zdravlju skoro svih organa u našem telu sa akcentom na kardiovaskularni sistem i mozak. Ne sadrži holesterol niti zasićene masne kiseline i time pomaže u održanju normalne kilaže.
Konoplja sama po sebi poseduje jaka antiupalna svojstva koja promovišu antioksidativne aktivnosti u našem telu.
Antioksidanti nas štite od jedinjenja zvani slobodni radikali, koji nam oštećuju organizam i vremenom doprinose stvaranju raznih hroničnih oboljenja.
Naše bake, a i roditelji nas uvek gnjave da jedemo kuvano, pa kuvano. Kad ih pitamo zašto su toliko dosadni sa kuvanim graškom, pasuljem ili boranijom, njihov odgovor je uvek isti – pa da bi ti bila lepsa stolica. Tako na kraju i bude, stvarno kada jedemo kuvano reguliše nam se probava i sve teče glatko, ali da li znate zašto je to tako? Tajna je u vlaknima.
Ishrana bogata vlaknima dokazano pomaže oko:
Neko opšte pravilo unosa vlakna po osobi iznosi oko 25 do 40g dnevno, ali ono što je nažalost istina je to da veliki procenat ljudi ne uspeva da unese ni približno toliko.
Zato svima što muče muku sa vlaknima konopljin protein dođe kao spas! Ova namirnica u sebi sadrži veliki procenat vlakna, pored proteina i idealna je kao dodatak ishrani. U zavisnosti od proizvođača, porcija od 30g grama, uglavnom sadrži između 7 i 8 g vlakna što je nekih 24% ukupnog preporučenog unosa. Nije loše za mericu proteinskog praha.
Da li znate šta su mikronutrijenti? U njih spadaju svi vitamini i minerali. Jako su bitni jer učestvuju u skoro svakom fiziološkom procesu koji se odvija u našem organizmu.
A sad koje vitamine i minerale možemo naći u proteinu od konoplje? Magnezijum, fosfor, kalcijum, gvožđe, mangan, cink i bakar su neki od.
Jedna od njegovih najpoznatijih funkcija su proizvodnja energije i pravilna funkcija mišića! Pored toga, magnezijum je uključen u mnoge druge važne aspekte u našem telu, poput zdravog formiranja kostiju, zdravlja srca i arterija, normalne funkcije nervnog sistema, mišića i enzima, apsorpcije kalcijuma u kostima i mnogih drugih!
Ovaj mikronutrijent vrši jednu od najbitnijih uloga u našem telu, a to je proizvodnja energije! Sastavni je deo jedinjenja koji se zove adenozin trifosfat ili skraćeno ATP. ATP je molekul koji služi kao nosilac energije koju naše telo koristi u ogromnom broju reakcija koje se odvijaju u ćelijama. Fosfor takođe čini strukturu našeg DNK i RNK.
Kalcijum je jedan od najvažnijih elektrolita u telu (pored natrijuma i kalijuma). Čini sastavni deo svih procesa u srcu i centralnom nervnom sistemu. Prenosi impulse iz hormona u ćelije i iz mozga u ostatak tela.
Gvožđe je metal i njegova najvažnija uloga je vezivanje hemoglobina za eritrocit (crvene krvne ćelije). Gvožđe u hemoglobinu vezuje kiseonik u plućima i prenosi ga po celom telu. Pored toga učestvuje u formiranju jačih kostiju i kao pojačivač metabolizma.
Mangan je postao popularan zbog svojih anti-anksioznih efekata. Važan je sastojak mnogih enzima koji su odgovorni za proces metabolizma. Moćan je antioksidans koji neutrališe slobodne radikale u telu i veoma je važan za stvaranje kostiju i hrskavice.
Je važan za održavanje imunološkog sistema zdravim kao i zbog pravilnog funkcionisanja preko 300 enzima važnih za varenje, metabolizam, rast, razvoj, formiranje memorije i sposobnosti učenja!
Bakar je važna komponenta mnogih enzima koji su bitni za veliki broj procesa u telu. Ako imate dovoljno bakra u svom telu, pomažete vašim ćelijama pri proizvodnji energije i odgovarajuće funkcije mozga. Bakar, gvožđe i cink su trio neophodan za održavanje dobrog zdravlja.
Pored minerala, konopljin protein takođe poseduje grupu antioksidanata pod imenom lignanamidi za koje smo već rekli da čuvaju telo od oksidativnog stresa izazvanog slobodnim radikalima.
Konopljin protein je bezbedan za većinu ljudi i skoro pa i nema neželjenih efekata. Ne izaziva alergije, ne sadrži gluten i biljnog je porekla. Pogodan je za vegansku i vegetarijansku ishranu, ali i za ljude koji žele da smanje unos namirnica životinjskog porekla. Ne sadrži THC i ne izaziva nikakve halucinogene efekte. Konoplja i njeni proizvodi su 100% legalni da se koriste i proizvode u Republici Srbiji, tako da ni sa te strane nemate nikakvih problema.
Jedina nuspojava je ta što je ovaj protein bogat vlaknima, pa može izazvati laksativni efekat ili nadimanje u slučaju prekomerne upotrebe.
Preporučeni dnevni unos ove namirnice bi bio 30g ili 3 supene kašike za normalnu osobu. Kod osoba koje treniraju i potreban im je mišićni rast i oporavak, dnevni unos se duplira i mera bi bila nekih 5 do 7 supenih kašika u danu.
Naravno imajte u vidu da je ovo i dalje suplement i da najbolji efekat možete postići ako ga koristite uz već dobru i izbalansiranu ishranu.
Koristite ga u svemu i svačemu što vam padne na pamet. Ubacite ga u šejk, musli, smuti, kaše, supe, čorbe, peciva, hlebove, ma šta god, jer se u sve meša. Ali vas nećemo ostaviti na cedilu, za vas smo pripremili 4 recepta koji će vam pomoći za prvu ruku ako se već prvi put susrećete sa ovim proteinom :)
Sastojci:
Priprema:
1. Sve sastojke ubaciti u blender i mešati. U zavisnosti od gustine možete oduzeti ili dodati još mleka.
Sastojci:
Priprema:
1. Ovsene pahuljice, šećer i kakao zajedno ubaciti u blender i kratko mešati dok ne dobijete blago praškastu teksturu.
2. Sipati 200ml mleka u šerpicu i dodati smešu iz blendera.
3. Kuvati dok se kaša ne zgusne. Skloniti sa strane, dodati konopljin protein i puter po izboru i promešati.
4. Staviti u činijicu i odozgo staviti bananu, crnu čokoladu i seme konoplje.
Sastojci:
Priprema:
1. Lešnike preliti vodom i pustiti ih da prenoće. Sutradan izbaciti višak vode i osušiti lešnike.
2. Sve zajedno ubaciti u blender ili secko i mešati dok se ne sjedini.
3. Masu poravnati i po zelji posuti mrvljenim lešnicima.
4. Ostaviti u frižideru dok se ne ohladi. Kad se ohladi seći u obliku malih čokoladica.
Sastojci:
Priprema:
1. Sve sastojke staviti u blender i mešati dok ne postane homogena masa.
2. Na teflonskom tiganju peći na srednjoj temperaturi.
3. Po želji im možete dodati borovnice ili parčiće čokolade dok se peku.
4. Servirati sa topinzima po želji, mi smo koristili med.
CBD proizvodi je prva online prodavnica na našim prostorima koja se bavi prodajom isključivo sertifikovanim i legalnim CBD proizvodima od konoplje. Svaki proizvod koji možete pronaći na našem sajtu je zdravstveno ispitan i siguran za korišćenje.
kontakt@cbdproizvodi.rs
(+381) 64/439-5255
Ako želite da vas obaveštavamo o novim proizvodima, akcijama, popustima ili blogovima, pretplatite se na našu mail listu.
Ne brinite, nećemo vas zatrpati mailovima, ni mi ne volimo spam :)
Developed By T&N - © 2020 cbdproizvodi.rs